Van Tsjechië naar Nederland

Zondag 15 september
Op onze route naar huis ligt het voormalig concentratiekamp Theresienstadt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp voor joden op weg naar de vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau.
Theresienstadt, ooit een vestingstad, werd in in 1942 een getto voor meer dan 140.000 joden uit diverse landen. Minder dan dan 4000 van hen keerden terug uit de dodenkampen.

Het stadje is nu een grote herdenkingsplek van wat er in het verleden is gebeurd. Voor ons hangt er een bijna voelbare deprimerende energie. Wij vragen ons af hoe het voor de inwoners is om in een stad te wonen waar overal het verleden van de oorlog aanwezig is.

Het museum met de verhalen en beelden van inwoners van het getto die probeerden het culturele leven met de meest primitieve middelen op peil te houden, de barakken waarin de mensen leefden, de ruimte met de vier verbrandingsovens, het joodse kerkhof.

Als we verder rijden hebben wij de indruk dat onze camper wat power verliest. Misschien verbeelden wij het ons. Maar als even later het lampje op onze display oplicht blijkt dat er toch echt iets aan de hand is.

                            

Na telefonisch overleg met onze garage proberen wij tot in Dresden te komen en daar een Fiat-garage te zoeken. Daar luidt de diagnose een defecte “Ladeluftkühler”.

We wisten niet wat het was maar wel dat het een duur grapje zal worden. De luchtkoeler moet vervangen en het onderdeel  besteld  worden.
Gelukkig voor ons is er vijf kilometer verderop een schitterende camping met restaurant waar de forel en pizza ons goed smaken.

Dinsdag 17 en woensdag 18 september
Om 12 uur is het onderdeel vervangen en onze bus rijdt weer als vanouds. Wij hebben geluk gehad dat dit probleem zich niet in Albanië heeft voorgedaan.
De camperparkeerplaats in Dresden die wij voor ogen hebben is overvol. Toch besluiten wij te wachten en ons geduld wordt beloond. Er komt een prachtige plek vrij met zicht op de stad.

Het is tien minuten lopen over de  Augustusbrug en dan komen wij uit bij het Residentiekasteel, een van de oudste bouwwerken in de stad en het heeft alle stijlrichtingen in zich.

   

De vele gebouwen zoals het oude koetshuis, de ruiterstal, de Trinitatus kathedraal en ook het Zwinger geven een indruk van de rijkdom en omvang van de koningen en keurvorsten van Saksen.
De Saksische barok is overal om je heen.

Ook het porselein in het Meisner museum is uitbundig en kleurrijk en overdadig.

De in de tweede wereldoorlog zwaar verwoeste Onze Lieve Vrouwekerk is in elf jaar en voor 130 miljoen euro hersteld en sinds 2005 weer in volle glorie te bezoeken. Men doet er alles aan om Dresden weer de allure van vroeger te geven.

We wisselen het lopen door de binnenstad af met een stadstour en een bezoek aan de herfstmarkt. Heerlijk om daarna in onze bus de kachel aan te zetten en te genieten van ons zicht op de prachtig verlichte stad.


Donderdag 19 september
Uitgeslapen stappen wij in de camper en stellen ons in op een lange rijdag op weg naar huis. Onze snelheid wordt regelmatig onderbroken door wegwerkzaamheden maar de prachtige route door Sauerland compenseert veel.
Op een nog open zijnde, bijna lege boerencamping eten wij in het restaurant een voor ons veel te grote Wienerschnitzel.

Vrijdag 20 september
En dan de laatste kilometers naar huis.
Wij kijken terug op een prachtige reis, zijn dankbaar dat wij zonder ongelukken de hele reis (ca 6600 km) hebben kunnen maken.
Nu weer omschakelen, en dromen van een volgend avontuur.