Naar Kroatië

13  tot 17 juli 2019
Als wij zaterdag rond één uur de deur achter ons dichttrekken en de camper starten, zijn wij te moe om direct ‘full speed’ de autoweg op te gaan. Wij starten bij een camping in Bilthoven, Bos Park, leveren nog even een kratje pils af bij een vriend en duiken vroeg ons bed in.

Zondag komen wij tot Molsheim, een klein dorpje in de Elzas. Als wij de volgende morgen willen vertrekken raken wij totaal ontregeld door een omleiding. Wij zien vier keer hetzelfde kerkhof steeds van een andere kant en kunnen de toegang naar de autoweg niet vinden. Niemand zou ons geloven als wij zeggen toch echt in wereldsteden gereden te hebben …
We geraken tot voor de Gotthardtunnel en rijden urenlang stapvoets achter de rode lampjes van de voorganger. Een tunnel is vanwege wegwerkzaamheden de hele zomer afgesloten. Hadden wij dit maar geweten.

Gelukkig vinden wij een schitterende camperplek vlak na de tunnel tegen de bergen aan en met een capaciteit voor wel tachtig campers, Camper Area Tamaro (Italië). Er staan verspreid maar drie campers.

Tot onze verbazing stalt een Nederlander zijn camper zo dicht tegen de onze dat wij net de deur uit kunnen. Zou hij bang zijn op dat grote veld? Gelukkig vindt hij het zelf ook vreemd en vraagt of hij niet te dicht op ons staat. “Eigenlijk wel mijnheer, maar voor één nachtje kunnen wij dit wel aan.” Op onze vraag naar zijn reisplannen vertelt hij uitvoerig waar hij naar toe gaat en wat hij gaat doen. Even later horen wij zij vrouw vragen ”waar gaan die vrouwen naar toe?”. “Geen idee, heb ik niet gevraagd.” Herkenbaar ….?

Onze volgende overnachting is op een klein strandje in Muggio (Italië), je mag er niet met tentje maar wel met campers staan.

Een jong stel uit Duitsland, de wereld over reizend met de fiets, kijkt verbaasd naar onze wereldkaart en naar onze reizen. De kaart is vaak aanleiding voor leuke gesprekken. Zij blijkt in Kazachstan geboren te zijn en hij in Rusland. Wij hebben grote bewondering voor hun conditie en ondernemingslust. De politie minder. Ze worden de volgende morgen gemaand hun tentje af te breken en te vertrekken. We bieden ze nog snel een kop koffie aan en weg zijn zij.

Inmiddels zijn wij gearriveerd op camping Solaris in Tar in Kroatië. Het is onze bedoeling hier een dag of acht te blijven. Het weer en de zee bieden ons de mogelijkheid om alle perikelen uit Nederland los te laten, weer te genieten van een boek en van de simpele dingen die het leven zo aantrekkelijk maken.

Bosnië en Herzegovina