Van Hongarije naar Nederland

 

 

Zaterdag 18 mei
Wij zullen Geert en Hammy weer ontmoeten op een camping in Bratislava. Maar we zien op de kaart dat we vlak langs een Benedictijner klooster uit 969 rijden dat sinds 1996 onderdeel is van de werelderfgoedlijst van Unesco. Met een kleine omweg kunnen wij het klooster Pannonhalma bezoeken.

 

 

Helaas blijkt bij aankomst dat het complex vanwege een trouwpartij gesloten is en de wereldberoemde bibliotheek gaat aan ons voorbij.

Even schakelen en dan door naar de camping in Bratislava. Zowel Geert en Hammy als wij hebben hier als eens eerder gestaan. De stadscamping (vlak bij een winkelcentrum) wordt door de gemeente gerenoveerd en we mogen er gratis staan. Met de goede verbinding naar de stad is dit een ideale plek voor een bezoek aan Bratislava.

Zondag 19 mei, eerste pinksterdag
Met de bus zijn we zo in de binnenstad en genieten eerst van koffie met gebak.

 

Bratislava is een gezellige stad, met mooie gebouwen uit de Habsburgse tijd, verrassende putdeksels op de hoeken van de straten en rondtrekkende muzikanten en slapende daklozen onder bruggen en in portieken.
We lunchen bij Bistro Gatto Matto, de gerechten zijn nog even lekker als vijf jaar geleden.
Na een middag slenteren zijn we blij terug te zijn op onze vertrouwde stadscamping.

Maandag 20 mei
Vanuit Slowakije rijden we via de E65 Tsjechië in. Nauwelijks over de grens horen we een enorme knal. Begrijpen pas wat er is gebeurd als we de enorme ster in onze voorruit zien. Onze vorige ruit zit er net vier  maanden in ….
Inmiddels heeft onze bus de eerste 4 sterren al binnen! Dat kun je van onze overnachtingsplek in Pavov niet zeggen, de camping heeft weinig sfeer maar ligt prima op de route naar Praag.

Dinsdag 21 en woensdag 22 mei
Hoewel Geert & Hammy en wij al meerdere keren in Praag zijn geweest, willen we toch nog even de Karlsbrücke over.

 

 

We stallen onze camper bij Autocamp Trojska. Veel bewoners van de herenhuizen in deze straat hebben hun achtertuin omgebouwd tot camperplekken, Er is veel vraag naar en de stad Praag is het hele jaar door te bezoeken. Voor de eigenaren is dit een bijzonder aantrekkelijk verdienmodel.

 

 

We nemen de tram naar het centum. Het is razend druk in de stad, vooral met groepen Aziatische toeristen. Maar ook de landen uit Zuid-Amerika zijn goed vertegenwoordigd.
In Praag, maar ook in de omliggende steden, worden alle lege muren volgespoten met graffiti, ook de pas gerestaureerde panden. Het is om wanhopig van te worden voor de bezitters van deze huizen en panden.

 

 

 

Donderdag 23 en vrijdag 24 mei
Als wij op weg naar huis in Littomerica willen overnachten, zien wij dat we deze camping al eens eerder hebben bezocht. Niet verwonderlijk want hij ligt dicht aan de snelweg.
Geen bijzondere plek maar wel met een heerlijk restaurantje en dat is de reden dat we hier, in plaats van één, twee nachten verblijven.
De uilenfamilie in de boom bij onze plek worden bij het voeren van hun jongen gevolgd door meerdere vogelliefhebbers.

Zaterdag 25 mei
We rijden via Dresden onderlangs Leipzig naar Kassel. Het is vanwege het weekend redelijk rustig op de weg. In Göttingen heeft de gemeente een prachtige camperplek gecreëerd voor circa dertig campers. En op 25 mei waren al deze plekken bezet.
Vlakbij de camperplek is een Grieks restaurant waar wij onze laatste gezamenlijke maaltijd gebruiken voordat onze wegen zich scheiden. De hoeveelheden waren groot, maar we hebben tijdens onze reis vele malen beter gegeten.

Zondag 26 mei
Geert en Hammy rijden vanuit Göttingen rechtstreeks naar huis.
Wij hebben met hen een fantastische, avontuurlijke, ontspannende reis gemaakt. Er is veel gelachen en heerlijk gegeten. Er waren geen fricties of botsingen tijdens deze twee maanden durende reis. Dit hebben wij samen goed gedaan! Na hen uitgezwaaid te hebben, pakken ook wij in en rijden naar een camperplek in Raesfeld, vlakbij een kasteel met park en diverse restaurantjes. Een fantastische plek om te overnachten en te eten.

Maandag 27 mei
Via  de A3 in Duitsland en de A12 in Nederland komen ook wij aan het eind van de ochtend in Harmelen aan.
Ook van de tweede reis naar Albanië hebben we intens genoten. Bosnië zouden wij nog wel verder willen verkennen en staat op ons lijstje.
De mensen die ons gevolgd hebben, bedankt voor jullie meereizen en reacties in het gastenboek.