Duitsland / Polen

Duitsland / Polen – Litouwen / Wit Rusland / Rusland – Kazachstan – Kirgizstan – Oezbekistan – Turkmenistan – Iran – Turkije

Na maandenlang voorbereiden vertrekken wij op woensdag 17 juni voor onze reis langs de oude zijderoute. De camper is volgestouwd, het huis afgesloten en wij uitgeblust. Wij hebben de komende weken tijd genoeg om bij te komen.

De Columbus rijdt soepeltjes, het tunen heeft haar goed gedaan. Wij rijden de kop eraf en belanden in Denekamp! Een mooie natuurcamping met ecologische hoogstandjes.

Als wij na een paar dagen weer vertrekken en men vraagt waar de reis verder naar toe gaat kijkt men ons ongelooflijk aan als wij Iran zeggen. Je hoort ze denken: ”Die vrouwen zijn gek.” Misschien zijn wij dat ook wel een beetje.

Op een camping aan de zuidkant van Berlijn, met meer, strand en de mogelijkheid om met het openbaar vervoer naar de stad te komen, strijken wij neer. Hier blijven wij een aantal dagen.

Het zonnige weer is elders actief. Het water komt met bakken uit de hemel.

Wij slapen, wandelen en lezen. Door het slechte weer, de ingewikkelde busverbinding en onze luiheid zijn wij nog niet in Berlijn geweest. Gelukkig hebben wij bij eerdere bezoeken al het nodige schoons in deze stad bezocht.

Marijke gebruikt de tijd om uit te zoeken hoe zij met Garmin BaseCamp kan werken. Daarna legt zij het aan mij uit……..! Tenslotte moeten wij de apparatuur wel onder de knie hebben voor de echte tocht begint.

Onze camping ligt in Oost-Berlijn en het verschil met West-Berlijn is zelfs na 25 jaar hereniging nog goed merkbaar. Veel in elkaar gevallen oude gebouwen, mensen in keurige kleding maar wel gedateerd. De caravans op de camping stammen uit de zeventiger jaren. Maar ook veranderingen zijn duidelijk zichtbaar: goede wegen, trottoirs die er vroeger niet waren en er komt oog voor planten en tuinen. De essentiële problemen blijven echter: grote werkeloosheid en weinig vooruitzicht op verbeteringen. De achterstand die er is zal moeilijk in te halen zijn. Ook de Duitse kranten berichten uitvoerig over de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland. Vijfentwintig jaar hereniging zet aan tot een terugblik.

Uiteindelijk komen wij toch nog in Berlijn, maar het blijft beperkt tot een bezoek aan KaDeWe. Wij genieten daar van een overheerlijke bouillabaisse.

Na een week hebben wij het wel gezien en vertrekken naar Torun, door ons al eerder bezocht op onze reis naar Mongolië.

Het is een middeleeuws stadje, prachtig gelegen aan de oever van de Wisla, geboortestad van de sterrenkundige Nikolaas Copernicus.

Ik word gehinderd door een blessure aan de hiel en kan daardoor moeilijk lopen. Wij worden op deze manier tot rust gedwongen.

De ongelooflijke lawaaierige omgeving duwt ons de volgende dag de camping af. Wij willen rust en weinig prikkels. En die krijgen wij. In het noordoosten van Polen vinden wij een camping aan de Mazurische meren, camping Elixir in Gizycko. Geweldig! Weinig mensen en een fenomenaal uitzicht. Het weer wordt steeds beter en wij meer ontspannen.

Bij vertrek waren er problemen met de Garmin, onze wegwijzer. De garage heeft dit proberen te verhelpen maar het is niet gelukt. Op dit ogenblik laadt hij niet op en geeft geen signalen uit.

Wij weten niet hoe dit op te lossen en hopen in Vilnius dit te kunnen verhelpen. Gelukkig hebben wij nog een reserve apparaat bij ons.

Gisteren kwam het bericht binnen van het overlijden van mijn zwager Jan, de man van mijn zus. Ik was geschokt, het kwam totaal onverwacht. Na de constatering van alvleesklierkanker is hij binnen een week overleden. Op die momenten is het erg om niet bij je familie te kunnen zijn. Ik wens de jongens heel veel sterkte toe.

Tot nu toe is op bijna al onze reizen een dierbare van Marijke of mij overleden. Meestal van mensen waarbij wij bij vertrek al twijfels hadden of wij ze zouden terug zien. In het geval van mijn zwager was er geen aanleiding tot enige zorg. De situatie zet ons aan het denken over de broosheid van ons eigen leven.

Over een paar dagen zijn wij in Vilnius in Litouwen, daar zullen onze mede-reisgenoten ook zijn. Wij kunnen dan aan de echte start van de Centraal Azië reis beginnen.

Lees verder:
Litouwen / Wit Rusland / Rusland – Kazachstan – Kirgizstan – Oezbekistan – Turkmenistan – Iran – Turkije