Guatemala

Maandag 4 april
Voor we gezamenlijk naar de Guatemalteekse grens vertrekken wordt nog even bij Giel een lekke band verwisseld.
De grensformaliteiten worden aan beide kanten vlot afgehandeld en zonder problemen staan we na drie uur in Guatemala. Een Amerikaans meisje vergaat het anders. Zij wil Honduras uit maar heeft geen inreisstempel van Honduras in haar paspoort staan, kosten 400 dollar….
Vanwege de vele waarschuwingen over de onveilige situatie in Guatemala, rijden we in tweetallen.

In een zeer grote supermarkt in Chinquinula slaan we een grote voorraad fruit en groente in. Niet zo handig, ‘s avonds horen we dat er de volgende dag een groente- en fruitcontrole is. We weten inmiddels hoe we hier mee om moeten gaan. Iets van het minst verse fruit hebben we in een bakje tussen de voorstoelen liggen en bij de vraag of we fruit bij ons hebben wijzen we naar het bakje. Gaat altijd goed.

      

Via een bergweg rijden we naar Rio Hondo. We overnachten bij een duur hotel met veertien zwembaden waarvan bij onze plek alleen het kinderzwembad in gebruik is. Ons avondeten wordt gevuld met een heerlijke verse groentesoep. Daarna een gemeenschappelijke sessie over het invullen van de autoverzekering voor Mexico. Moe tollen we ons bed in.

Dinsdag 5 april
Als we om zeven uur wegrijden, geeft de thermometer al 24 graden aan. Gezien de onveilige situatie verbaast het ons zo weinig politie te zien. We nemen geen binnenwegen en blijven op de grote weg. Ondanks de vele waarschuwingen van mensen hebben wij niet het gevoel in onveilig gebied te rijden. Maar bordjes bij restaurantjes met het opschrift ‘verboden met wapens binnen te komen’ zijn toch illustratief.
Onze overnachtingsplek is vlakbij de opgravingen in Tikal. Het geeft ons de mogelijkheid morgen vroeg de ruïnes van Tikal te bezoeken.

Woensdag 6 april
We staan om vijf uur op en vertrekken bij opkomende zon naar de opgravingen in Tikal, gelegen aan de noordkant van Guatemala. Het is een van de machtigste Mayasteden uit de klassieke periode. De stad werd bewoond van 400 voor Chr. tot 1000 na Chr., maar de bloeiperiode lag tussen 300 en 800 na Chr.
Omdat we maar drie uur de tijd hebben om rond te dwalen, moeten er keuzes worden gemaakt. We beginnen op de Gran Plaza, het centrale plein. Hier vonden de ceremoniële activiteiten van de Maya’s plaats. Het plein is omgeven door monumentale paleizen en tempels waarvan sommigen nog stammen uit de preklassieke periode.

Wij zijn met enkele groepsgenoten de enigen die hier op dit vroege uur rondlopen. Omgeven door de jungle en bij de opkomende zon zitten we stil op de trappen van een tempel te kijken naar de prachtige tempel van de Grote Jaguar recht tegenover ons. Het geheel straalt  een schoonheid en mystieke sfeer uit die we met verwondering ondergaan.

    

Hetzelfde geldt voor de tempel van de tweehoofdige slang. Zeventig meter hoog klimmen we naar de top van de tempel en hebben van daaruit een schitterend uitzicht op de omringende jungle met daaruit opreizend de toppen van andere tempels. Tikal maakt indruk op ons: de ligging, de tempels en de mystieke sfeer die op dit uur van de dag nog is waar te nemen.

De godenvogel quetzal zien we echter niet. Hij is de mooiste vogel van Midden Amerika, komt in vele Indiaanse verhalen voor en voor de Maya’s is de quetzal het symbool voor de vrijheid. De vogel is sterk verbonden met Quetzalcoatl, wat gevederde slang betekent en voor de Azteken de god van de wind is.
Op de terugweg worden we begeleid door brulapen die uit hun kleine lijf een geluid persen waar je horens dol van wordt. Een eenzaam hertje kruist ons pad en trekt zich niets aan van het machogedrag van deze apen.

Na een kop koffie rijden we samen met Carla en Tom naar de grensovergang van Belize.

Naar verslag Belize