PanAmericana 2010 / 2011

De Pan-Amerikaanse Snelweg (in het Spaans Carretera Panamericana, in het Engels Pan-American Highway) is een netwerk van wegen, die loopt van Fairbanks in Alaska tot Ushuaia in Vuurland.

In het begin van de vorige eeuw is de PanAmericana ontstaan uit het idee het Amerikaanse continent van het noorden tot het zuiden door één lange weg met elkaar te verbinden. Dat idee werd in 1923 door zeventien staten officieel ondertekend.

Uiteindelijk zijn er in de Verenigde Staten en Canada geen wegen officieel als onderdeel van de PanAmericana aangewezen, er zijn wel "officieuze" routes. Door Darién, een onherbergzaam stuk tropisch regenwoud op de grens van Panama en Colombia is zelfs helemaal geen weg (de auto gaat dan op de boot en wij in het vliegtuig). In Zuid-Amerika is de weg het best van de grond gekomen. Van Colombia tot Vuurland loopt er een ononderbroken weg, de Panamericana Pacífico Longitudinal, die ook nog eens vele zijwegen heeft.

In ongeveer zes maanden reizen wij door Zuid-, Midden-, en Noord-Amerika. We starten in Buenos Aires en eindigen in Los Angeles, bezoeken veertien landen en rijden ca 25.000 km. De PanAmericana vormt de rode draad, maar we zullen regelmatig afbuigen, om ook het leven náást de bekende route te ontdekken en te ervaren.

We reizen door enorm afwisselende landschaps- en vegetatievormen. Van kale hoogvlaktes tot dichtbegroeide regenwouden, van eindeloze woestijn tot overvolle steden en van de ruige kust tot aan en zelfs óver de bergtoppen van de Andes.

Zuid-Amerika

week 1 - 3
week 4 - 9
week 10
week 11 - 12
week 13
week 14

Midden-Amerika

week 15 - 18
week 19 - 23

Noord-Amerika

week 24

 

Argentinië
Slingerend tussen Argentinië en Chili
Bolivia
Peru
Ecuador en Galápagos eilanden
Colombia

 

Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala en Belize
Mexico

 

USA

We maken deze reis met Michel Albregts en Sonja Gogel, de oprichters van GlobusOverland.
Extra bijzonder van deze reis is het feit dat we met alleen maar VW-campers reizen!

Bus op boot
Buenos Aires
Argentinië 1
Chili 1
Argentinië 2
Chili 2
Bolivia
Peru
Ecuador
Colombia
Panama
Costa Rica
Nicaragua
Honduras
Guatemala
Belize
Mexico
Amerika