Nederland – Duitsland

Eindelijk is het weer zover, we gaan weer reizen. Dit keer voor twee maanden naar Zweeds Lapland, waarvan een maand samen met de organisatie Expedition Far East.
Zoals de meeste lezers weten zijn wij vooral “warme landen reizigers” en hebben wij het niet zo op de kou. Maar aangezien iedereen om ons heen op dit moment grensverleggend bezig is, gaan wij ook maar eens een kleine poging doen en trekken noordwaarts.
Onze bestaande camperuitrusting is voor deze tocht niet voldoende en moet drastisch aangepast worden. Er komen winterbanden, sneeuwkettingen, extra isolatie van leidingen, een perfect elektrisch kacheltje (Ecomat 2000), isolatiedekens voor de achter- en zijdeur,  dubbele dekbedden en super luxe een Stoov-deken. En in plaats van luchtige kleding met hoofddoeken, donzen jassen met warme mutsen en sjaals. Toevallig hadden we een jaar geleden onze hele winteruitrusting weggedaan omdat wij niet meer de intentie hadden te gaan skiën of langlaufen. Maar wij hadden even het Noorderlicht vergeten … Intussen hebben we alles geleend of aangeschaft, maar één probleem was nog niet opgelost: de gasvoorziening. Kijkend om ons heen is dit voor meer mensen een probleem.
Onze blauwe gastankjes kunnen niet gevuld worden met propaan en dat hebben we wel nodig in de vrieskou. Na lang zoeken hebben wij, in overleg met Rob van Campercentrum Nederland, besloten de bergruimte zo te verwarmen dat wij butagas kunnen gebruiken. En nu maar afwachten of het werkt. De wijn is in elk geval al blij met deze oplossing.

Vrijdag 4 tot zondag 6 maart
We zijn Harmelen gelukkig nog niet uit als we merken dat de zorgvuldig voorbereide maaltijden voor onderweg nog thuis in de diepvries liggen. Snel even opgehaald en dan op weg naar Campercentrum Nederland in Amersfoort. Want voor vertrek merkten wij dat de wc-cassette niet meer in de geïsoleerde ruimte past en wij dat niet zelf kunnen oplossen.
Nadat ook dit euvel is verholpen kunnen wij naar Toppark ’t Hulsbeek in Oldenzaal om daar enkele dagen te verblijven.

We wandelen, lezen en ontvangen zes achternichten en -neven van mij in de camper en hebben een genoeglijke morgen met koffie, cake en verhalen. 

Maandag 7 maart
Met stralende zon bewegen we ons via binnenwegen in de richting van Bremen. We hebben geen haast en ook geen uitgewerkte plannen. Onze overnachtingsplek in Wildeshausen is sfeerloos maar wel praktisch. 

Dinsdag 8 maart
Na de drukke autoweg naar en rond Hamburg komen we voorbij Lübeck bij een schitterende camperplek in Eutin met zicht op de Eutiner See. Hier blijven we enkele dagen: 24 camperplekken waarvan er maar 4 bezet zijn, verwarmd sanitair en dichtbij het stadje.

We staan met ons campertje vooraan en hebben een schitterend uitzicht. Stoel uit de camper, boek op schoot en genieten maar. En dan komt er een 9 meter lange camper aan … en parkeert zijn camper pal voor onze neus. Wij geloven onze ogen niet en onze mond blijft open staan van verbazing. We kunnen nog net zijdelings onze camper uit om over het uitzicht nog maar niet te praten.
Als wij hem aanspreken op zijn gedrag en vragen waarom hij niet een van de andere 20 plaatsen kiest, wijst hij naar het prachtige uitzicht en deze plek was toch nog vrij (daar had hij gelijk in). Ik zeg dat van de 4 campers die er nu staan en die allen na ons gekomen zijn niemand op het idee kwam om ons zo te blokkeren, dat dit wel iets over hem zegt.
Wij verplaatsen onze camper 4 plekken bij hem vandaan, ver uit zijn energieveld. De aanwezige camperaars spreken hun verbazing uit over dit gedrag, wij proberen het buiten ons te sluiten. Hetgeen niet helemaal lukt want ’s nachts voer ik heftige discussies met deze man, die ik verlies omdat mijn Duits het laat afweten. Ook dat nog!

Woensdag 9 maart
Hoewel niet goed geslapen toch fit genoeg om een tocht van ca 10 km rond het meer te maken en daarna met koffie en gebak te genieten op het centrale plein van Eutin. We zullen op de terugweg dit stadje en deze mooie camperplek zeker weer bezoeken.

Naar verslag Denemarken – Zweden